Neev Center for Geoinfomatics
רעידות אדמה בעברית: אמוץ עגנון 1/3/2022
-
רעידות אדמה היסטוריות בשטח ישראל
ארץ הקודש ידעה עשרות רעידות אדמה הרסניות במהלך ההיסטוריה, והתופעה מלווה את התפתחות בקע ים המלח במשך מליוני שנים. ב1927 רעשה הארץ לאחרונה כאשר בניינים רבים חרבו ומאות נפשות ניספו. במאה ה19 התרחשו שתי רעידות אדמה בהפרש של 3 שנים, האחת מצפון הערבה וים המלח והשניה בגליל (״רעש צפת״). במאה ה18 היכו שתי רעידות את עמקי הגליל בהפרש של 26 יום, זאת לאחר רעידה שהקדימה את השתיים בעשרות שנים. המאה ה17 היתה שקטה, אך בחמש המאות 12 עד 16 נרשמו שש רעידות הרסניות ברחבי הארץ. בתוכן, הרעידה מ1202 החריבה את לבנון והתפשטה גם לגליל; את הגורם לרעידה אפשר לראות עד היום במיצד עתרת מדרום מערב לגשר בנות יעקב. המיצד חצוי על ידי גבול הלוחות - בקע ים המלח - והחומה הצלבנית של המיצד מוסטת ב2 מטר (הסטה מצטברת מ1202 ומרעידות מאוחרות לה). אך ההרס הנרחב ביותר נגרם במאה ה11, כאשר רמלה, בירת ג׳ונד פלסטין, חרבה פעמיים בהפרש של 35 שנים. רמלה נחשבה לאחת הערים המפוארות בעולם, ומקורות יהודים ומוסלמים תיעדו חורבן שממנו לא התאוששה העיר מעולם. ההרס במאה ההיא כיסה מערי מפרץ אילת בדרום ועד לבניאס בצפון.
-
יש דרך למנוע רעידת אדמה?
לפני שאענה על שאלה זאת אזכיר שרעידות אדמה נובעות מהסטה ושפשוף הדדיים של גושי ענק של סלע הבונים את קרום כדור הארץ. הגושים הגדולים יכולים להכיל יבשת, או חצי אי כמו סיני. גושים קטנים יותר, במימדים של קילומטרים ספורים, יכולים לייצר רעידות אדמה במגניטודות צנועות בסביבות 6. אף גורם אנושי לא הצליח למנוע רעידת אדמה. עם זאת, הורדת מפלס מי תהום על ידי שאיבה והטיית נהרות אמור באופן תיאורטי לעכב את התפרצות הרעש. מצד שני האנרגיה תמשיך להצטבר ותשתחרר באירוע נרחב ועצום.
-
איך יכולים לחזות רעידת אדמה?
נסיונות לחיזוי רעידות אדמה גדולות בטווח של חודשים מתבססים על רעידות קטנות, שחרור גלים אלקטרומגנטיים מהאזור העומד להקרע ברעידה גדולה, ופליטות של חומרים מעומק קרום כדור הארץ (גז ראדון למשל). חיזוי בטווח של שניות מתבסס על קליטת זעזועים מקדימים אשר מתפשטים מהר יותר מהגלים ההרסניים (מעט בדומה לסינוור ברק המקדים את הרעם).
-
מה הצפי לרעידת אדמה משמעותית בישראל? ומתי הצפי?
רשויות החירום ציינו רעש במגניטודה 7.5 בעמק הירדן כבסיס לתרחיש אליו יש להערך. זאת מגניטודה שתגרום לאלפי נספים, אלפי פצועים קשה, עשרות אלפי מבנים הרוסים ומאות אלפי מחוסרי קורת גג. לאף אחד אין יכולת לאמוד מתי יתרחש אירוע כזה או אף חלש ממנו. אירוע בטווח מגניטודה של 6.0-6.5 התרחש כאן כל עשרות עד מאה שנים בממוצע. לפיכך נראה כי השלמנו את תקופת השקט האופיינית ואירוע הרסני יכול להתרחש בתוך זמן קצר. גם מאז האירועים הגדולים ממגניטודה 7 כבר חלפו כאלף שנים, כך שקרום כדור הארץ כבר בשל לייצר את החורבן הבא.
-
האם יש קשר להתחממות הגלובלית?
כמוסבר למעלה ירידת מפלס מי תהום מעכבת את האירוע הבא. התחממות גלובלית תורמת למצב זה, אך גם לחשש מאירוע גדול מאד כתוצאה מצבירת האנרגיה מעבר למצב הרגיל.
-
מה עושים בעת רעידת אדמה?
בשטח פתוח אנחנו בטוחים יחסית כי רעידות לא הורגות, אבל בניינים קורסים כן הורגים. מומלץ לצאת מהמבנים אם היציאה לא כרוכה במעבר דרך חדר מדרגות. אם היציאה אינה בטוחה יש להכנס למרחב דירתי מוגן (ממ״ד). בהעדר ממ״ד יש הממליצים לעמוד מתחת למשקופי דלתות או לזחול מתחת לשולחנות מאסיביים. אחרי דעיכת הזעזועים יש להזדרז ולצאת לשטח פתוח (תוך השארת חפצים מאחור).
למי שנמצא בחוף הים או באזורים נמוכים, צונמי מייצר סיכון עקיף נוסף מרעידות אדמה. בארץ מצוק החוף מספק הגנה; מומלץ לעלות לקרקע מוגבהת ולהתרחק משפת המצוק.
-
דוגמאות מהעולם
ב1906 נחרבה סן פרנסיסקו בקליפורניה מרעש במגניטודה 7.9 וחשפה לעולם המדע את הקשר בין רעידות אדמה להעתקים גיאולוגיים (״שברים״ בלשון העם).
ב1995 נפגע הנמל החשוב של קובה ביפן מרעידת אדמה במגניטודה 7, אשר מקורה בהעתק שהרשויות היפניות התעלמו מקיומו (ומיפויו בידי גיאולוג כהעתק מסוכן). היום מוקדש מזח, ששקע מטרים במהלך הרעידה, למוזיאון פתוח להחדרת הסכנה לתודעה הציבורית. זאת אף כי אין ילד ביפן אשר לא חווה רעידת אדמה. מוזיאון נוסף נבנה על אי סמוך לנמל, שם עבר ההעתק ממנו נבעה הרעידה. המבקרים יכולים להתרשם מהסטות של שורות עצים בבוסתן ומבנים שאיבדו את צורתם המקורית עקב ההסטה על ההעתק. ב1999 הוכה אזור ים מרמרה בטורקיה בשתי רעידות הרסניות אשר לא הפתיעו את המדענים והרשויות. אלה היו האחרונות (עד כה) בסדרה של תשע רעידות שהחלה ב1939 במזרח אנטוליה ונבעה מקריעה של קרום כדור הארץ באורך מצטבר של 900 קילומטר. אמנם הרעש הקודם בצד מערב של הקרע, בואכה איסטנבול-מרמרה, היכה כבר 1967 , אבל המדענים צפו סמוך לסוף המאה ה 20 שהקרע צפוי להתפשט מערבה תוך עשור. וכך היה, המגניטודה של כל אחת מהרעידות היתה 7 ומעלה.
פרופסור אמוץ עגנון, מייסד-שותף וראש מרכז ניב לגיאואינפומטיקה, מלמד גיאולוגיה וגיאופיזיקה במכון למדעי כדור הארץ על שם פרדי ונאדין הרמן, האוניברסיטה העברית בירושלים.
טבלת החורבנות מרעידות האדמה באלף השנים האחרונות